Cukier kokosowy – czym jest i jakie ma właściwości?

Jesteś zwolennikiem zdrowego odżywiania i starasz się podążać za trendami, jakie panują w świecie? Coraz częściej mówi się o alternatywnym rozwiązaniu dla cukru białego, jakim jest cukier kokosowy. Jest chwalony ze względu na swoje prozdrowotne działanie oraz szereg właściwości, które sprzyjają organizmowi. Jako że jest to swego rodzaju nowość, pojawiają się liczne pytania – ile kosztuje cukier kokosowy, czy rzeczywiście jest on zdrowy i czy warto go używać?

Cukier kokosowy – czym jest?

Powstawanie cukru kokosowego jest bardzo proste. Pozyskuje się go z kwiatostanów palmy kokosowej. Wyrastają one bezpośrednio z orzecha kokosowego. Łodygi wspomnianego już kwiatostanu są nacinane, by następnie wycisnąć z nich biały, słodkawy sok. Obok kolby kwiatostanu mocowane jest specjalne naczynie bambusowe, które zbiera sok przez nawet 35 dni. Palma kokosowa jest bardzo dużym źródłem soku, ponieważ w ciągu roku można uzyskać jego aż do 280 litrów. W tym występuje około 80% wody.

Z soku z kolei produkowany jest już cukier. Bardzo istotne jest zadbanie, aby był świeży, niesfermentowany z odpowiednim poziomem pH. Gdy zebrana jest odpowiednia ilość płynu, musi on odparować, by pozostał gęstej konsystencji syrop w kolorze jasnego brązu. W sklepach można go znaleźć najczęściej w postaci kostek lub drobnych kryształków. Bardzo rzadko jako płyn. Jego smak oraz wygląd bardzo mocno przypomina cukier trzcinowy. Ze względu na doznania smakowe jest uwielbiany przez smakoszy słodkości oraz kawy.

Cukier kokosowy – jakie ma właściwości?

Cukier kokosowy stanowi doskonały zamiennik cukru białego. Szczególnie z uwagi na fakt, że posiada ciekawy, lekko karmelowo-kokosowy posmak. To dobre rozwiązanie dla osób, które starają się dbać o linię, a jednocześnie doszukują się w składniku słodzącym obecności minerałów. W cukrze kokosowym można znaleźć zarówno żelazo, jak i cynk, potas, wapń. Warto dodawać go do deserów oraz ciast, ponieważ pozwala wydobyć ciekawy, przyjemny smak.